Architektka Olga - Rozšíření kuchyně do jídelny - celkový pohled - 01

Rozšíření kuchyně do jídelny

Původní kuchyň byla příliš malá a neprakticky propojená s jídelnou. Když se klienti rozhodli pro rekonstrukci, hledali jsme způsob, jak kuchyň zvětšit. Podmínkou bylo zachovat dispozici a co nejméně zasahovat do stavebních konstrukcí. Náročné, ale ne nesplnitelné zadání, se nakonec povedlo optimálně vyřešit.

Koncept řešení

Původní kuchyň byla v malé místnosti, která kdysi sloužila jako koupelna. Do sousedící jídelny se muselo chodit přes chodbu (tzn. přes dvoje dveře), proto majitel udělal v dělící zdi alespoň malé podávací okénko.

Když se klienti rozhodli pro rekonstrukci, přáli si kuchyň zvětšit. Do stávajícího prostoru totiž nebylo možné umístit vše, co v kuchyni potřebovali a chtěli. Vzhledem ke stavebnímu řešení domu bylo podmínkou co nejméně zasahovat do konstrukcí a vyhnout se zásadním změnám dispozice.

Jak to ale vyřešit?

Po delší úvaze jsme se rozhodli dveře mezi kuchyní a předsíní zazdít, což v obou místnostech pomohlo získat další prostor. V místě původního podávacího okénka vzniklo nové propojení, a tím i možnost rozšíření kuchyně do jídelny. Protože se jednalo o otvor v nosné zdi, konstrukční řešení navrhl statik a bylo stavebním úřadem řádně povoleno.

Do původní místnosti byly umístěné 2 přímé kuchyňské sestavy naproti sobě. Na levé straně je mycí centrum – dřez s odkapávací plochou, vestavěná myčka a dlouhá pracovní plocha. Na pravé straně je sestava vestavěné elektrické a mikrovlnné trouby a snížené varné centrum, které jsou vzájemně oddělené odkládací plochou na horké nádobí. Tato část kuchyňské linky pokračuje dál do prostoru jídelny, kde je ukončená uspořádáním v půdorysném tvaru „L“ s další pracovní plochou a vyvýšeným barovým pultem. U dělící zdi je umístěná velká lednice s mrazákem a v jedné ze spodních skříněk sušička. Na lince vedle lednice vznikl prostor pro mixér a kávovar, který se u barového sezení skvěle hodí.

Sušička v kuchyni

Klienti přišli s trochu neobvyklým požadavkem – umístit do kuchyně sušičku. Nutně ji potřebovali a jinde v domě nebylo vhodné místo. Pračku v kuchyni jsem už několikrát řešila, ale co sušička?

Jakkoli je to neobvyklé, rozhodně to není nesplnitelné a z hlediska napojení dokonce i jednodušší. Stačí elektrická zásuvka, přívod vody a odpad (na rozdíl od pračky) není potřeba řešit.

Komplikací je ale zvýšená vlhkost, která v průběhu sušení vzniká a která v kombinaci s párou od vaření může být, hlavně v menší kuchyni, docela problém.

Jak jsme to v tomto případě vyřešili?

Sušičku jsme umístili do části kuchyně, která je součástí jídelny. Toto umístění je výhodné hned z několika důvodů. Sušička je hned u dveří a tudíž není potřeba s mokrým prádlem z pračky, ani se suchým prádlem ze sušičky, chodit přes kuchyň.

Kromě toho je jídelna mnohem prostornější než samotná kuchyň a poloha oken v obou místnostech umožňuje kvalitní příčné provětrávání (a tím i snížení teploty a vzniklé vlhkosti).

Klienti jsou spokojeni a fungování bez sušičky si už ani neumí představit. Já mám samozřejmě radost, že jsem navrhla funkční řešení, ale zároveň musím na rovinu říct, že pokud to není nutné, sušičku raději do kuchyně nedávám.

Snížená varná deska

V době, kdy jsem kuchyň navrhovala, se začalo hodně dbát na ergonomii (tj. přizpůsobení prostředí tělesným proporcím konkrétních uživatelů).

Standardní výška pracovní plochy je dimenzovaná pro průměrně vysoké lidi. Pokud jste ale nižší nebo vyšší (a navíc trávíte u vaření spoustu času), nemusí vám tato výška vyhovovat. V lepším případě je pro vás příprava jídla „jenom“ nepohodlná, v horším případě vás začnou pronásledovat zdravotní problémy (např. bolesti páteře).

Aby byla práce v kuchyni pro naše tělo co nejpohodlnější, začalo se v souladu s ergonomií dělat mycí centrum vyvýšené a varné centrum naopak snížené (zhruba o 5-10 cm oproti základní výšce pracovní plochy). Proč? Protože v případě varní desky je vaší pracovní plochou „dno hrnce“ a v případě mytí nádobí „dno dřezu“.

V dnešní době se z několika důvodů od výškového přizpůsobení upustilo:

  • ve většině kuchyní je myčka, takže nádobí myjeme ručně jenom výjimečně,
  • rovněž netrávíme tolik času „u plotny“ – spoustu jídel je možné připravit v troubě, která nabízí mnohem více funkcí než kdysi nebo je možné využít elektrické hrnce a spotřebiče pro samostatné vaření;
  • zvýšené nebo snížené skříňky jsou samozřejmě dražší, protože jejich korpusy a dvířka jsou rozměrově jiné než běžně nabízený standard;
  • aktuálním trendem v navrhování je minimalismus a představa uskočené pracovní plochy mnohé klienty (i truhláře) dohání k šílenství.

Jak to ale bylo v této kuchyni?

Vzhledem k tělesné výšce klientů a způsobu, jakým kuchyň využívají, jsem zvolila základní výšku pracovní plochy 85 cm. Úroveň varní desky jsem snížila o 10 cm a umístila ji do rohu vpravo, čím se eliminovaly nelogické výškové skoky. Vlevo je umístěná sestava mikrovlnky s vyvýšenou troubou a uprostřed vznikl prostor pro odkládání horkých plechů a hrnců. Kuchyň byla vyrobená truhlářem na míru, takže menší korpus skříňky pod varní deskou nebyl vůbec problém.

V tomto případě bylo ergonomické řešení naprosto logické a klienti si jej pochvalují. Pokud se u navrhování berou v potaz individuální potřeby, může mít v některých případech úprava výšky pracovní plochy (aktuálním trendům navzdory) pořád svoje opodstatnění.

Zešikmení rohu

Atypickému nábytku a zařízení se snažím ve svých návrzích vyhýbat. Důvod je jednoduchý – ne všichni klienti mají zájem o nábytek vyrobený na zakázku a tyto kousky je možné sehnat v obchodě jenom výjimečně.

V případě této kuchyně byla ale situace jiná. Když se klienti domluvili s místním truhlářem, že kuchyň bude dělat na míru, vznikl prostor pro atypická řešení a úpravy. Na rozdíl od původního návrhu jsme se nakonec rozhodli, že rohová skříňka u vstupu do kuchyně bude (z praktických důvodu) zešikmená. Za normálních okolností zešikmením a zalomením moc nefandím, ale v tomto případě se jedná o naprosto logické řešení, které ulehčuje průchod do úzké části kuchyně.

A kdykoli jsem u svých klientů na návštěvě, vždy si říkám, že to bylo výborné rozhodnutí.

Výhody individuálního návrhu

Klienti kuchyň využívají už téměř 15 let a zásadní úpravy zatím neplánují. Pro mě je to nejlepší potvrzení toho, že byla navrhnutá v souladu s jejich potřebami a způsobem využívání. K dlouhodobé spokojenosti s výsledným řešením nepochybně přispěl i kvalitní materiál a celkové provedení, které jsou zásluhou místního truhláře.

Pokud návrh kuchyně právě řešíte, moc ráda pomůžu najít to „pravé“ uspořádání i vám. Vaše nápady (nebo problémy) můžeme probrat na konzultacích nebo na nezávazné informační schůzce k návrhu.

Novinkou je zpracování 3D modelu vašeho návrhu, který teď nabízím i jako samostatnou službu. Tato varianta je ideální v případě, když si svoje nápady neumíte moc dobře představit. Modelování momentálně testuji za uváděcí ceny, takže pokud by vás právě tato možnost zaujala, neváhejte mě kontaktovat.

Přejít nahoru